Peking kész konstruktív szerepet játszani az orosz-ukrán konfliktus lezárásban

by admin



Vang Ji kínai külügyminiszter szerdán Dmitro Kuleba ukrán kollégájával folytatott megbeszélésén hangsúlyozta Peking elkötelezettségét az orosz-ukrán konfliktus politikai rendezésének előmozdítása mellett, és ígéretet tett arra, hogy továbbra is humanitárius segítséget nyújt a háború sújtotta országnak – közölte a kínai külügyminisztérium. A dél-kínai Kuangcsou városában tartott megbeszélésén Vang Ji kifejezte továbbá készségét a közvetítésre az Oroszország és Ukrajna között zajló konfliktusban.

Kína támogat minden olyan erőfeszítést, amely a békét elősegíti, kész konstruktív szerepet játszani a konfliktus lezárásában és a béketárgyalások újraindításában – idézte Vangot a külügyminisztérium, hozzátéve, hogy Kína úgy véli, minden konfliktust végső soron a tárgyalóasztalnál kell megoldani.

Mao Ning, a kínai külügyi tárca szóvivője szerdán elmondta, mindkét miniszter arról beszélt, hogy a kétoldalú kapcsolatok kiépítését hosszú távon kell szemlélni, és hogy Kína tovább fogja növelni az Ukrajnából származó élelmiszerimportját. Mao hozzátette: Kínát aggasztja az ukrajnai helyzet, és továbbra is humanitárius segítséget fog nyújtani. A szóvivő elmondta továbbá, hogy az orosz és az ukrán fél is különböző mértékben jelezte tárgyalási hajlandóságát, és „bár a feltételek még nem érettek meg, Kína támogat minden olyan erőfeszítést, amely a békét szolgálja”

A két külügyminiszter találkozója során Kuleba elmondta, hogy Ukrajna nagyra értékeli Kína szerepét a béke előmozdításában, és hajlandó tárgyalásokat folytatni Oroszországgal, de hozzátette, hogy az ilyen tárgyalásoknak Moszkvával “ésszerűnek és érdeminek” kell lenniük, és a tartós béke elérését kell célozniuk.

Kuleba ismételten kijelentette, Kijev kész arra, hogy az orosz fél részt vegyen a tárgyalási folyamatban egy bizonyos szinten, amikor Oroszország kész tisztességesen tárgyalni, de hangsúlyozta, hogy jelenleg ilyen készség nem tapasztalható az orosz oldalon

– áll az ukrán minisztérium közleményében.

Kuleba a legmagasabb rangú ukrán tisztségviselő, aki az orosz-ukrán háború 2022. februári kitörése óta Kínába látogat.

MTI





Source link

You may also like

Leave a Comment