Index – Belföld – Több mint 100 repülőgép késett eddig Ferihegyen az informatikai leállás miatt

by admin


Kora estig 133 járat késett, valamint 16 gép utazását inkább törölték a légitársaságok Ferihegyen a flightaware statisztikái szerint. A hvg.hu szúrta ki, hogy a honlap összesítette a pénteken történt globális informatikai leállás okozta összes fennakadást, ami miatt káosz alakult ki a világ számos repterén.

  • 32 százaléka a gépeknek késve érkezett a budapesti reptérre,
  • 4 százalékát törölték a Budapestre érkező gépeknek,
  • 36 százaléka a gépeknek késve indult a budapesti reptérről,
  • 3 százalékát törölték a Budapestről induló járatoknak.

A Budapest Airport honlapjának tájékoztatása szerint a budapesti légikikötőben délutánra stabilizálódott a helyzet, az utasfelvétel folyamatos, ugyanakkor a szokásosnál több időt vehet igénybe:

A Budapest Airport a földi kiszolgáló vállalatoktól kapott információk alapján hangosbemondás útján tájékoztatja az utasokat, a helyszínen várakozóknak vizet biztosít. A repülőtér üzemeltető arra kéri az induló utasokat, hogy 3 órával a járatuk indulása előtt érkezzenek meg a repülőtérre, és amennyiben rendelkeznek vonalkóddal vagy QR-kóddal ellátott beszállókártyával, illetve elvégezték a poggyászfeladást vagy csak kézipoggyásszal utaznak, fáradjanak közvetlenül az utasbiztonsági ellenőrzéséhez. A torlódások elkerülése érdekében kérjük, kísérő nélkül lépjenek be a terminálépületbe.

Az indulást és érkezést jelző tábla szerint még este is több gép indul jelentős késéssel, némelyik akár két órás csúszással is. 

Ahogy arról beszámoltunk, péntek reggel egy globális informatikai probléma ütötte fel a fejét, ami megbénított repülőtereket, vasúti pályaudvarokat, bankrendszereket, biztosítókat, gondokat okozott a tőzsdén és különböző gyáraknál, valamint biztosítóknál és médiaszolgáltatóknál is. Bár egyelőre semmi sem megerősített, a Microsoft és a CrowdStrike is azt mondta, hogy vizsgálják a problémákat – de többen is arról posztoltak, hogy 

A CROWDSTRIKE KIBERBIZTONSÁGI CÉG EGY FRISSÍTÉSE OKOZTA A GONDOKAT.

A technikai problémák befolyásolták a Microsoft 365 alkalmazások és szolgáltatások elérését. A CrowdStrike kiberbiztonsági szoftvercég szerinta globális kiesés hátterében egy hibás vírusirtó-frissítés áll. A céget a Microsoft állítólag a rendszereik különböző frissítéseinek kezelésére használja.