A háború tanulságai | 24.hu

by admin



A háború felfedi azt a valóságot, amiben élünk, jelöli ki az első témát Orbán. A háború más perspektívát ad: elvesztik az erejüket az ideológiák, a médiatorzítások, a politikusok taktikai füllentései, még az összeesküvés-elméletek is, marad a pőre valóság. Pontokba szedte tapasztalatait:

  • a háborúban brutális veszteségeket szenvednek el a felek, százezres nagyságrendben, mégsem akarnak kiegyezni, mert mindketten azt hiszik, hogy győzhetnek, és fűti őket a saját vélt vagy valós igazságuk: az ukránok orosz agressziót látnak és területvédő háborút folytatnak, az oroszok szerint viszont a NATO terjeszkedése provokálta ki a konfliktust. Ezért békét csak kívülről lehet hozni.
  • Az Egyesült Államok eddig Kínával helyezkedett szembe, de most Oroszországgal folytat proxyháborút, és nem érteni, Amerika miért tereli az ellenségeit egy táborba.
  • Ukrajna egy erős ország, várakozáson felül teljesít a háborúban. Eddig ütközőzóna volt, most viszont küldetést talált magának: a Nyugat keleti határőrvidéke akar lenni, ez aktív és cselekvő állapotba hozta, amit „mi agresszív követelőzésnek látunk”, az az igény, hogy ismerjék el ezt a hivatását.
  • Oroszország gazdasági életképessége kiemelkedő, hiába várta Európa, hogy már az első szankciók térdre kényszerítik: pénzügyi rendszerük nem omlott össze, mezőgazdaságukat korszerűsítették, és az egyik legnagyobb exportőrré váltak.
  • Az európai politika összeomlott: Európa feladta saját érdekeit, az amerikai Demokrata Párt érdekeit követi. Szerinte árulkodó, hogy az Északi Áramlat nyilvánvalóan az amerikaiak tudtával történt felrobbantását is szó nélkül hagyta Németország, ahogy Angela Merkel lehallgatását is. A Berlin-Párizs tengely nem létezik vagy megkerülhető, az új tengely így néz ki: London-Varsó-Kijev-a balti és a skandináv államok. Ez egyezik a lengyelek tervével, amelynek célja, hogy Amerika fő szövetségesei legyenek, és Oroszországot meggyengítsék, Németországot pedig „túlfejlődjék” – ennek érdekében adták fel a V4-ek együttműködését is. A kormányfő ugyanakkor álságosnak és szemforgatónak nevezte a lengyelek politikáját, mondván, üzletelnek az oroszokkal, de morálisan kioktatnak minket.





Source link

You may also like

Leave a Comment