Index – Külföld – Meghalt a vietnami pártfőtitkár, Nguyen Phu Trong

by admin


80 éves korában meghalt Vietnam vezetője, Nguyen Phu Trong. A Vietnami Kommunista Párt közleménye alapján idős kora és hosszasan fennálló betegsége miatt hunyt el, pár nappal azután, hogy bejelentette visszavonulását, és átadta a főtitkári posztot az ország elnökének, To Lamnak – írja a BBC.

Trong 2011 óta volt a délkelet-ázsiai ország vezetője, 2018 és 2021 között pedig egyszerre töltötte be a kommunista vezetői, azaz főtitkári, és az elnöki pozíciót.

A modern idők legnagyobb hatalommal rendelkező vietnami politikusa felelős az ország GDP-jének megduplázásáért, valamint azért, hogy Kína és Oroszország mellett a nyugattal és az Egyesült Államokkal is jó kapcsolatot ápolt.

A hithű kommunista vezető emellett az országban a gazdasági növekedéssel egyszerre jelentkező korrupció felszámolásával is sokat foglalkozott. Az „égő kohó” hadművelet során mintegy 200 ezer hivatalnokot és tisztségviselőt zártak börtönbe vagy büntettek meg. A legmagasabb szintekig feljutott a tisztogatás, ami azonban ellenkező hatást váltott ki.

A korrupció ilyen széles elterjedése miatt az állampolgárok ugyanis egyre kevésbé bíztak a Kommunista Pártban.

Most, hogy a régi vonalas kommunizmus utolsó képviselője meghalt, egy új korszak jöhet el az ország számára – ez azonban nem biztos, hogy kedvező. Bár a főtitkár többször beszélt arról, hogy öregszik és romlik az egészsége, mégsem készítette fel utódjait megfelelően a BBC szerint. Elképzelhető, hogy egy viharosabb időszak következik Vietnamnak, amíg az új vezető hatalomra kerül.