Így kell autózni a rekkenő hőségben, hogy ne történjen baj

by admin


Míg a levegő hőmérséklete 35-40 fok közötti, az aszfalté akár ennek kétszerese is lehet, ami megváltoztatja a burkolat jellemzőit. Az olvadozó kopóréteg szintén veszélyes, ezen az sem változtat, ha jó minőségű nyári abroncsok vannak az autón.

De hát van klímám

Fotó: Origo

Autóink légkondicionáló berendezéseit sem ilyen körülményekre tervezték, fennáll a túlterhelés veszélye. Az állandó üzem a nem tökéletes állapotban lévő klímarendszert gyorsan tönkreteheti, ezen kívül a csúcsra járatott klíma jelentős energiafogyasztást is produkál, ami többletfogyasztásban jelentkezik.

A klímahasználat egyébként sem jelenti azt, hogy csak azért, mert az autóban nincs melegünk, nincs ránk hatással a hőség, az erős napsugárzás. Legyünk tisztában azzal, hogy szervezetünk ugyanúgy igénybe van véve, legfeljebb ott és akkor nem érezzük ezt közvetlenül.

Fontos az akklimatizálódás is. 

Egy 22-24 fokosra hűtött utastérből egy pillanat alatt kilépni a 36-38 fokos napsütésre komoly stressz a szervezetnek,

 ezért érdemes érkezés előtt fokozatosan lejjebb venni, vagy akár kikapcsolni a klímát, illetve nem a megszokott, alacsonyabb hőmérsékleten tartani az utasteret. A légkondi más, komoly egészségügyi kockázatokat is rejteget, ha nincs megfelelően karbantartva, tisztítva, ezért azt javasoljuk, hogy ha napját sem tudja, mikor fertőtlenítették a klímarendszert, semmiképpen se induljon hosszabb útra, pl. külföldi nyaralásra ilyen autóval.

Víz, üzemanyag és a „lerágott csontok”

Közlekedjünk bárhogyan is, mindig gondoskodjunk a megfelelő mennyiségű innivaló, leginkább víz meglétéről. Nyáron is fontos, hogy ne centizzük ki az üzemanyag mennyiséget, mindig rendelkezzünk elegendő tartalékkal arra az esetre, ha dugóba kerülünk és emiatt vesztegelnünk kell! Talán sokan unják már, de nem lehet elégszer felhívni a figyelmet a napon álló autókban akár csak rövid időre is ott hagyott gyerekekre és házi kedvencekre. Ez rövid idő alatt is katasztrófához vezethet. Vigyázzunk magunkra és mindenki másra is!



Source link

You may also like

Leave a Comment