Index – Külföld – Die Welt: Orbán Viktor megérdemel egy esélyt

by admin


A német Die Welt brüsszeli tudósítója, Christoph B. Schiltz szerint Magyarország miniszterelnöke az európai közvetítő diplomata szerepét tölti be. Ezt lehet kritizálni, mint ego-túrát, vagy felismerhetjük, hogy több jót tehet, mint rosszat az EU-nak és az ukrajnai békének.

Mint írja, Magyarország kormányfője, Orbán Viktor jelenleg interjúmaratont teljesít. Nyilvánvalóan arra ösztönzik, hogy ossza meg nézeteit a világgal. A miniszterelnök azonban nem tudja rávenni magát, hogy egyértelműen elítélje az Ukrajna elleni orosz agressziós háborút.

A szerző megjegyzi, hogy ennek ellenére jelenleg sokat ér el a magyar miniszterelnök: álláspontja szerint a Patrióták Európáért nevű új jobboldali csoport társalapítójaként sikerült véget vetnie „a Fidesz önfeledt elszigeteltségének az uniós parlamentben”, és mostantól kulcsszerepet játszik a képviselőház harmadik legerősebb frakciójának irányításában.

Ennél is fontosabb azonban, hogy Orbánnak sikerül elérnie a nemrég elindított ingadozó diplomáciájával a tűzszünetet Ukrajnában. Ezeket az erőfeszítéseket el lehet ítélni úgy, hogy nem egyeztettek Brüsszellel, vagy egy nagyágyú egó-tripjeként

– írja véleménycikkében Christoph B. Schiltz.

„De Orbán önálló fellépése nem is olyan rossz. A magyar miniszterelnök megérdemel egy esélyt” – folytatta az újságíró, aki kitért arra is, hogy Recep Tayyip Erdogan török elnök mellett Orbán Viktor az egyetlen olyan európai és NATO-kormányfő, akinek jó kapcsolatai vannak Kínával és Oroszországgal.

A német lap arra figyelmeztet, hogy fennáll a veszélye annak, hogy az a tűzszünet, amelyet Orbán Viktor segítene előmozdítani, végül olyan tárgyalási eredményhez vezet, amely Vlagyimir Putyin orosz elnököt területi nyereséggel és Ukrajna csonkításával jutalmazza.

„De akik ezzel vádolják Orbánt – mint Washington, Berlin és Brüsszel –, azoknak végre maguknak is többet kellene tenniük” – teszi hozzá.

a szerző arról is ír, hogy Kijevnek sürgősen szüksége van fenntartható és elegendő FEGYVERUTÁNPÓTLÁSRA, hogy az ország ne kerüljön egyre nagyobb nyomás alá a hadszíntéren, és ne kelljen néhány év múlva gyenge pozícióból tárgyalnia a béketárgyalásokról.

„Jelenleg azonban pontosan ez a helyzet áll fenn. Ukrajnának nincsenek fegyverei és katonái, az energiaellátás egyre bizonytalanabbá válik, és a donbásszi fronton az ukrán védelmi vonalak gyorsan omladoznak. Ha a Nyugat – a Putyin bosszújától való hamis félelemből – nem segít kellőképpen Ukrajnának, akkor a végén nem panaszkodhat a züllött békére” – zárta gondolatait a Die Welt újságírója.

Július elején vette át Magyarország a soros elnökséget

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Orbán Viktor miniszterelnök július 1-jén Brüsszelben tárgyalást folytatott Alexander De Croo belga kormányfővel. A találkozó keretében a magyar miniszterelnök hivatalosan is átvette az Európai Tanács soros elnökségét  a következő hat hónapra.

A magyar miniszterelnök még július 2-án Kijevbe utazott, ahol Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel tárgyalt. Ezután Moszkvába utazott, hogy tárgyaljon az ukrajnai háború rendezéséről. Videóinterjúban a moszkvai látogatásához „hasonlóan meglepő” találkozókat ígért erre a hétre is. A miniszterelnök gépe vasárnap délután fel is szállt, és kelet felé vette az irányt.

Orbán Viktor hétfőn közösségi oldalán tudatta, hogy pekingi látogatása után ismét felszállt a repülőgépe, amely Washington felé vette az irányt. Ennek oka, hogy az Egyesült Államok fővárosában július 9. és 11. között találkozót tartanak a NATO-tagországok állam-, illetve kormányfői.

Az idei soros elnökség előtt több tagállam, de leginkább az Európai Parlament szerette volna elérni, hogy az Orbán-kormány miatt felmerült jogállamisági kérdések, illetve az Európai Unió működésével szemben szkeptikus nézetei miatt halasszák el a magyar soros elnökséget, és vagy a belgák duplázzanak, vagy egyszerűen Magyarországot kihagyva a sorból, Belgium után Lengyelország következzen.

A témában még vitát is rendeztek az Európai Parlamentben 2023 májusában, de az idén júniusi EU-csúcsot megelőzően több EP-képviselő Daniel Freund német politikus vezetésével nyílt levelet is írt a tagállamok vezetőinek, amiben azt kérték, hogy halasszák el ezt.