Index – Külföld – A részleges mentesség hogyan befolyásolja Donald Trump négy büntetőperét?

by admin


A volt elnök ügyvédei már a Legfelsőbb Bíróság döntését megelőlegezve a mentelmi jogra hivatkoztak, és Floridában, illetve Georgiában a vád elvetését, New Yorkban pedig a bizonyítékok kizárását követelték. A Legfelsőbb Bíróság határozata csak újabb munícióval látta el őket.

Haladéktalanul léptek, és azonnal megkísérelték hatályon kívül helyezni a New York-i esküdtszék döntését, amely bűnösnek nyilvánította Donald Trumpot az üzleti nyilvántartás meghamisításában – jelentette az ABC.

„Trump ügyvédei minden érvvel élni fognak a Legfelsőbb Bíróság döntése alapján” – véli Bennett Gershman, a Pace Egyetem Jogi Karának professzora.

Maga a vádlott mind a négy ügyben ártatlannak vallotta magát, és már korábban azzal fenyegette meg az igazságszolgáltatásban dolgozókat: bosszút áll azokon, akik keresztbe tesznek neki.

A Legfelsőbb Bíróság nem merült el a büntetőperek részleteiben. A döntést az eljáró bírákra bízta.

A választási beavatkozás ügye

Tanya Chutkan felfüggesztette az eljárást Trump fellebbezése idején. A bírónak most az kell eldöntenie, hogy a volt elnök eljárása hivatalosnak vagy magánjellegűnek minősül-e.

AZT IS MÉRLEGELNIE KELL, HOGY A VÁDLOTT TETTÉT A FEHÉR HÁZ URAKÉNT, ELNÖKJELÖLTKÉNT VAGY PÁRTVEZETŐKÉNT KÖVETTE EL.

A kihívást fokozza, hogy Chutkan nem derítheti ki Trump indítékait, mert egy ilyen vizsgálat „nagyon tolakodó”, és „komolyan bénítaná” hivatalos feladatai ellátásában.

A bíró egyébként nem léphet mindaddig, amíg a Legfelsőbb Bíróság határozatát hivatalosan nem teszik közzé. Nem tartják kizártnak, hogy az ügyész a vádemelés felülbírálatát javasolja az esküdtszéknek.

Fellebbezések sora is várható mindkét fél részéről, ami további hónapokkal, sőt évekkel tolhatja ki az ítélet kihirdetését.

A georgiai per

A fentihez hasonló állami pert indítottak Trump ellen a georgiai Fulton megyében – szintén azzal a váddal, hogy beavatkozott a választásokba.

Ügyvédei már januárban az ügy elvetését indítványozták arra hivatkozva, hogy „olyan cselekményekért vádolják, amelyek az elnöki hivatali kötelezettségei középpontjában állnak”.

AZ ELJÁRÓ BÍRÓ – A LEGFELSŐBB BÍRÓSÁG DÖNTÉSÉRE VÁRVA – NEM MÉRLEGELTE A JAVASLATOT.

A helyzetet bonyolítja, hogy Trump a választási kimenetel megkérdőjelezésében állami tisztviselőkkel és magánszemélyekkel is kapcsolatba lépett, ami arra utal, hogy nem elnökként intézkedett.

A titkosított szövetségi dokumentumok ügye

Februárban Trump ügyvédei követelték, vessék el azt az ügyet, amelyben Floridában azzal vádolták, hogy titkosnak minősített dokumentumokat rejtegetett Mar-a-Lagó-i otthonában.

Akkor is arra hivatkoztak, hogy az állítólagos jogsértés idején Trump elnök volt, a villájában talált iratok pedig személyes jellegűek.

A BÍRÓ UGYAN MÉG NEM HOZOTT DÖNTÉST, AZ VISZONT EGYÉRTELMŰ, HOGY A MINŐSÍTETT IRATOK TRUMP ELNÖKI CIKLUSÁNAK LEJÁRTA UTÁN KERÜLTEK MAGÁNLAKHELYÉRE.

Ez az ügy a választások előtt azonban már nagy valószínűséggel nem kerül az esküdtszék elé.

A hallgatási pénz pere New Yorkban

A New York-i esküdtszék májusban mind a 34 vádpontban bűnösnek találta Donald Trumpot az üzleti könyvelés torzítása ügyében. A hamisításra azért volt szükség, hogy elfedjék a pénz nyomát, amellyel nyakatekert módon megvásárolták Stormy Daniels hallgatását a 2016-os elnökválasztás előtt.

A felnőttfilmes „művésznő” ugyanis arról számolt be, hogy korábban ágyba bújt az akkori üzletemberrel, ami akár ronthatott is volna a később jelölt választási esélyein.

A bíróság nem hajlandó megvizsgálni, hogy az elnöki mentelmi jog kizárja-e a bizonyítékokat a büntetőeljárásból – ezzel a magyarázattal utasította el Juan Merchan bíró Trump jogi képviselőinek kezdeményezését.

SZAKÉRTŐK SZERINT EGYÉBKÉNT AZ ÜGYBEN FELTÁRT BIZONYÍTÉKOK JOBBÁRA SZEMÉLYES JELLEGŰEK, ÍGY AZ SEM KIZÁRT, HOGY MERCHAN AZ ELMARASZTALÓ ESKÜDTSZÉKI DÖNTÉS UTÁN, AZ EREDETI TERVEKKEL ÖSSZHANGBAN ÍTÉLETET HIRDET.

Miután ez is állami, nem pedig szövetségi ügy, Donald Trump esetleges megválasztása esetén nem részesítheti magát kegyelemben.

(Borítókép: Donald Trump megjelenik a bíróságon ügyvédjével, Todd Blanche-sal 2024. április 22-én New Yorkban. Fotó: Yuki Iwamura-Pool / Getty Images)