Index – Gazdaság – Kiemeltté vált az energiahatékonyság, kihívás szakembert találni

by admin


Az otthonukat felújítók számára az esztétikai szempontok és a korszerűsítés mellett az energiahatékonyság növelése is fontos – derül ki a magyar tulajdonban lévő Praktiker Indexhez eljuttatott sajtóközleményéből.

A barkácsáruházlánc az otthonfelújítást végzők vagy a következő évben tervezők körében az elmúlt két évben készített országos reprezentatív Otthonfelújítási Kutatása szerint a munkálatok közül a falfestés-burkolás, a fűtési-hűtési rendszerek modernizálása, valamint a nyílászárók cseréje dobogósok.

A legnagyobb kihívást a megbízható szakemberek megtalálása jelenti, ezért sokan igénylik, hogy az áruházakban szakterületüket jól ismerő eladók segítsék a vásárlást, illetve az otthonfelújítás egyes fázisait.

A lakókörnyezetük megújításával foglalkozók több mint fele, 54,4 százaléka a korszerűsítés, tehát a régebbi, sokszor elavult megoldások, anyagok cseréje miatt vág bele a munkálatokba. Az eredmények szerint a modernizálás mellett az esztétikai frissítés is fontos szempont, sokan szeretnének modernebb színeket, dekorációt látni otthonukban.

Emellett azonban a nyílászárók cseréjével vagy a fűtési rendszer felújításával a válaszadók közel harmada háztartása energiahatékonyságát is szeretné növelni.

Szűrös-Csobán Dóra, a Praktiker szakértője kiemelte, hogy többen érdeklődnek az új otthonfelújítási támogatáshoz kapcsolódóan az energiamegtakarítási lehetőségekről, hiszen az állami támogatás egyik fontos feltétele az épület energiafogyasztásának legalább 30 százalékos, hiteles tanúsítvánnyal alátámasztott csökkentése.

A közleményben hangsúlyozzák, hogy az otthonfelújítási támogatás egyaránt felhasználható műanyag és fa nyílászárók cseréjére is, sokan korszerűsítik emellett az elektromos hálózatot, vagy annak egy részét, cserélik a hideg- és melegburkolatot, valamint nyúlnak hozzá a vízvezetékrendszerhez.

(Borítókép: Monty Rakusen / Getty Images)