Európa után Brazíliában is megtiltották a Metának, hogy közösségi médiás posztokkal tanítsa a Meta AI-t

by admin



A brazil adatvédelmi hatóság azonnali hatállyal megtiltotta a Metának, hogy felhasználja az Instagram- és Facebook-felhasználók posztjait a Meta AI nevű mesterséges intelligenciájának tanításához. A cég június közepén Európában és Nagy-Britanniában is kénytelen volt lemondani erről, a döntés értelmében pedig Brazíliában sem maradhat érvényben a nemrég frissített adatvédelmi szabályzatuk – írja a BBC.

A brazil hatóság kedden hozta meg a döntését az ügyben, méghozzá azért, mert úgy látta, hogy az új szabályzat súlyos, visszafordíthatatlan károkat okozott volna, és megsértette volna az érintett felhasználók alapvető jogait. A Metának öt napja van, hogy kiszedje a nyilvános posztok felhasználására vonatkozó részt a szabályzatból, ellenkező esetben naponta durván 3,3 millió forintnak megfelelő bírságot kell fizetnie, amíg ez meg nem történik.

A cég a BBC-nek azt nyilatkozta, hogy a megoldásuk mindenben megfelelt a helyi jogszabályoknak. Így aztán nyilván csalódottak a döntés miatt, ami szerintük több szempontból is visszalépést jelent, és ami miatt a brazilok később tapasztalhatják meg a mesterséges intelligencia előnyeit. Június közepén szinte ugyanígy reagáltak arra, hogy az Európai Unióban és az Egyesült Királyságban sem engedélyezték a nyilvános posztok ilyen jellegű felhasználását,

azt azonban fontos kiemelni, hogy míg Európában csak a felnőttek nyilvános posztjait használták volna fel, addig a braziloknál egy adatvédelmi szakértő szerint a kiskorúakét is.

A szakértő szerint azoknak a felhasználóknak is megnehezítették a dolgát, akik ki akartak maradni az egészből. Európában ez viszonylag egyszerű folyamat volt, egy sima online nyomtatványt kellett kitölteni, ám mivel az adatgyűjtés el lett tolva, jelen állás szerint azoknak sem használják fel az adatait, akik nem csináltak semmit. És természetesen a Meta AI sem vált elérhetővé többek közt Magyarországon sem a korábban megadott, június 26-i napon.

Azt érdemes leszögezni, hogy a Meta természetesen nem tett le végleg arról, hogy nálunk is bevezesse a saját MI-modelljeit, jelenleg is dolgoznak a szabályozó szervekkel egy elfogadható megoldáson, azt azonban egyelőre nem tudni, hogy ez a felhasználóknak pontosan mit jelenthet majd. A Európai Digitális Jogok Központja szerint az európai szabályozások valójában lehetővé tennék a Meta AI bevezetését, ehhez csak annyit kellene tennie a Metának, hogy előre beleegyezést kér.

Ehelyett viszont a Meta a beleegyezést alapértelmezésnek veszi, és arra kényszeríti az embereket, hogy külön jelezzék, ha nem akarnak részt venni valamiben. Amiről ráadásul nem is feltétlenül tudnak, hiszen a Meta AI bevezetéséről egy kósza értesítésen túl sehogy nem értesültek azok, akik nem bújják a Meta saját csatornáit. Persze a beleegyezés milyensége sem mindegy: az uniós adatvédelmi testület nemrég azért ment neki a Facebooknak, mert szerintük nem beszélhetünk igazi választásról ha a felhasználónak havidíjat kell fizetnie, hogy a cég ne gyűjtse be az adatait.

Arról, hogy mi az a Meta AI, korábban ebben a cikkben írtunk, arról pedig, hogy a mesterséges intelligencia által már évekkel ezelőtt is fenyegetett digitális művészek hogy reagáltak a Meta belengetett, majd elkaszált adatgyűjtésére, itt olvashatnak.



Source link

You may also like

Leave a Comment