Egyre biztosabb, hogy nem csatlakozik Orbánék EP-frakciójához a Jog és Igazságosság

by admin



Az Európai Konzervatívok és Reformerek frakciója megtartotta az alakulóülését, adta hírül a csoport szerdán a honlapján.

Orbán Viktor decemberben csak idő kérdésének nevezte, hogy mikor csatlakoznak hozzájuk, végül már hetekkel ezelőtt biztossá vált, hogy a Fidesz kimarad. (A Corriere della Sera korábbi híre szerint a pártcsalád elnöke, Giorgia Meloni mondott nemet, a Fidesz később arra hivatkozott, hogy az ECR felvette „a szélsőségesen magyarellenes román AUR-t”, ezért nem hajlandó belépni.)

Az ECR frakciója így magyar tag nélkül jött létre 84 fővel. Ezzel továbbra is a harmadik legnagyobb csoport úgy, hogy szinte minden korábbi frakció megtartotta az alakulóülését.

A találkozót eredetileg június 26-ra tervezték, de előbb délelőttről késő délutánra, majd július 3-ra halasztották. A PiS alelnöke, Mateusz Morawiecki másnap egyértelműen megerősítette: tárgyalnak egy új csoportról. Ötven százalékra tette az esélyét, hogy kilépnek az ECR-ből, és összeállnak a Fidesszel, a cseh ANO-val és a szlovén SDS-szel. Több lap információi szerint az volt az ok, hogy nem tudtak Meloni pártjával megegyezni a vezető tisztségekről. A nyomás az Euronews szerint megtette a hatását: Morawiecki bejelentése után egy nappal sikerült megegyezni a posztokról.

Az ECR alakulóüléséről szóló közlemény szerint a párt társelnöki helyet kapott a frakcióban. A frissen kinevezett Joachim Brudziński többek között arról beszélt: biztos benne, hogy a csoport hangja hatékony és meggyőző lesz az Európai Parlamentben. „Nekünk, konzervatívoknak központi fontosságú a tagállamok tisztelete, legyenek akár nagyok, akár kicsik. Jó hazafiként ennek a védelmét folytatjuk.”

A miniszterelnök az állami tévének adott, hétfő este sugárzott interjúban arról beszélt:

hamarosan a harmadik, majd a második legnagyobb frakciót hozzák létre az Európai Parlamentben. „Túl fogunk nőni hamarosan mindenkit”, és erről „egy elég részletes akciótervvel is rendelkezünk”.

A PiS-é az egyik legnagyobb, húszfős küldöttség az EP-ben és a második legtöbb képviselőt adja az ECR-be Meloniék után. Így ha valaki gyorsan túl akarná nőni a csoportot, nehezen találhatna erre jobb módot a PiS átcsábításánál, hogy így egyszerre gyengítse őket és erősítse a saját csapatát.

Az ECR alakulóülésén egy új tagot is felvettek, a független észt Jaak Madisont. A képviselőt korábban az Euronews egyik tudósítója hírbe hozta a Fidesz-féle új frakcióval is.

A Fidesz, az ANO és az Osztrák Szabadságpárt elnöke vasárnap írta alá a Patrióták Európáért nevű frakcióról szóló egyezséget. A magyar miniszterelnök másnap arról beszélt, hogy július 8-án tartják az alakulóülésüket. Elvben bármikor át lehet lépni egy másik frakcióba, de ha a PiS átmenne, akkor napokkal azután tenne így, hogy egy másik csoport alakulóülésén ott volt és társelnöki posztot kapott. Frakció alapításához legalább hét országból minimum 23 képviselő kell, az eddigi bejelentések alapján a Patrióták Európáért csak utóbbit teljesíti, de ahogy arról az elemzésünkben is írtunk, lehetnek még komoly tartalékai a szélsőjobboldali Identitás és Demokrácia csoportban.



Source link

You may also like

Leave a Comment