Cavendish történelmi rekordot ért el a Touron, 39 évesen megszerezte 35. győzelmét

by admin



2024. július 3. – 18:43

Cavendish történelmi rekordot ért el a Touron, 39 évesen megszerezte 35. győzelmét

Mark Cavendish lett a Tour de France rekordere a 35. szakaszsikerével – Fotó: Jasper Jacobs / AFP

Fehér János

Mark Cavendish már a Tour de France ötödik szakaszán elérte a célját, megnyerte a mezőnyhajrát, és ezzel a verseny történetének egyedüli etaprekordere lett. Karrierje során 35-ször nyert a francia kerékpáros körversenyen, egy győzelemmel megelőzte Eddy Merckxet.

A keddi hegyi szakasz után a sprintereknek kedvezett a terep, csak néhány kisebb emelkedő került be 177,4 kilométeres etapba, várható volt, hogy mezőnyhajrá dönt majd Saint-Vulbas-ban. Két kerékpáros, Clément Russo (Groupama-FDJ) és Mattéo Vercher (TotalEnergies) azért megpróbálta átírni a várható koreográfiát, és a rajt után 30 kilométerrel megléptek a mezőnytől. Előnyük nagyjából a céltól ugyanennyi távolságra tartott ki. Ekkor is Cavendish csapata, az Astana Qazaqstan irányított az élen.

A fináléra készülve az eső és a nedves aszfalt is megnehezítette a csapatok életét, de sikerült átvészelniük nagyobb bukás nélkül a hátralévő részt. Az utolsó kilométert Cavendish még kicsit bezárva a tizedik helyen tekerve kezdte, de ügyesen váltogatva a pozícióját, és versenytársakat kiszorítva előre küzdötte magát. Kétszáz méteres hajrát nyitott, és ezek után érinthetetlen volt, Jasper Philippsen, a tavalyi pontverseny győztese sem bírta lekerülni.

A most 35 éves Cavendish tavaly akarta abbahagyni a profi kerékpározást, a Giro d’Italiától is egy győzelemmel búcsúzott, de a Touron nem jött össze neki a rekord, egy bukás miatt hamar távoznia kellett. Később aztán meggyőzték, hogy folytassa, és egész évét a Tour-rekordra tette fel. Egészen eddig nem voltak a szezonban nagy győzelmei, de most elérte csúcsformáját, és leszállította a történelmi győzelmet is. A brit kerékpárost ezután a komplett mezőny ünnepelte, szinte mindenki gratulált neki a célba érés után.

Az összetettben nem történt változás, Tadej Pogačar továbbra is vezet, Remco Evenpoel 45, Jonas Vingegaard 50 másodpercre van tőle lemaradva.

Partnereinktől

Kövess minket Facebookon is!



Source link

You may also like

Leave a Comment