Őrizetbe vettek két francia filmrendezőt, kilenc nő vádolja őket szexuális erőszakkal

by admin



2024. július 1. – 18:43

Bánáti Anna

Őrizetbe vették hétfőn a francia hatóságok Benoît Jacquot és Jacques Doillon filmrendezőket, a két férfit szexuális visszaélésekkel kapcsolatos vádak miatt hallgatták ki, írja a The Guardian az ügyhöz közel álló források alapján. Az AFP hírügynökség egyik újságírója is látta, ahogy a két férfi ügyvédjei kíséretében megjelenik egy párizsi rendőrőrsön.

Jacquot-t és Doillont az 52 éves francia színésznő, Judith Godrèche vádolta meg elsőként, előbbit nemi erőszakkal, utóbbit pedig kiskorúval szemben elkövetett szexuális zaklatással. A vádakat mindkét férfi tagadja. A színésznő szerint Jacquot egészségtelen hatalmat gyakorolt rá 1986-tól 1992-ig tartó kapcsolatuk alatt, Doillonról pedig azt állítja, a férfi egyik filmjének forgatásán bántalmazta. Godrèche Instagram-sztorijában azt írta, mélyen meghatódott, hogy a rendőrség végül beidézte a rendezőket.

Godrèche februárban állt a nyilvánosság elé, de az Euronews szerint a két férfit legalább kilenc színésznő vádolja szexuális erőszakkal. Márciusban Julia Roy, májusban Isild Le Besco színésznők vádolták meg Jacquot-t több éven keresztül elkövetett szexuális erőszakkal. Utóbbi Godrèche-hez hasonlóan Doillont is megvádolta abúzussal.

A kritikák szerint a francia filmipar szereplői sokáig szemet hunytak a szexuális visszaélések felett, többek között az áprilisban őrizetbe vett Gérard Depardieu színész tetteivel kapcsolatban is (aki szintén tagadja a vádakat). Pénteken Dominique Boutonnat-t, a visszaélések elleni küzdelem élharcosának számító francia nemzeti filmközpont (CNC) exelnökét ítélték el keresztfiának szexuális zaklatása miatt.

A francia parlament májusban megszavazta egy bizottság létrehozását a filmiparban és más kulturális szektorokban előforduló szexuális és nemi alapú erőszak kivizsgálására.

Partnereinktől

Kövess minket Facebookon is!



Source link

You may also like

Leave a Comment