Optimista vagyok, mert Európa nagy részén a változásra szavaztak

by admin



„20 országban olyan pártok győztek, akik azt mondták: elég, nem mennek jól a dolgok Brüsszelben” – mondta Orbán Viktor Brüsszelben az M1-nek adott interjújában miután hétfőtől a magyar kormány vette át az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét.

Orbán arról beszélt, hogy nem túl jó jel olyan embertől átvenni az elnökséget, aki belebukott a miniszterelnökségbe – utalt ezzel az előző választás után lemondó belga miniszterelnökre. Szerinte a belga miniszterelnök jó munkát végzett, de az ő helyzete más, mert „az Európában legmagasabb” arány megbízatást kapták, „leverték a régi és az új ellenzéket is”. 230 elnökségi rendezvény lesz, 37 magas szintű találkozás, az Európai Politikai Közösség találkozója Budapesten lesz, 260 ember Brüsszelben, 1000 pedig Magyarországon dolgozik – sorolta a munkával kapcsolatos feladatokat.

Orbán optimistább, mint volt, mert Európában az emberek mindenhol a változásra szavaztak. „20 országban olyan pártok győztek, akik azt mondták: elég, nem mennek jól a dolgok Brüsszelben” – mondta. Szerinte a brüsszeli bürokraták nem akarnak változást, de ettől még optimistább, mert ez is azt jelzi, hogy még nagyobb szükség van a változásra. Beszélt új képviselőcsoportjukról, amit szerinte azért hoztak létre, hogy szembemenjenek a mostani hatalmi paktummal. „A változást mi el fogjuk érni” – mondta.

Ursula von der Leyen bizottsági elnöki jelöltségéről – amit Orbán nem támogatott – azt mondta, hogy akkor a „hungarofób” Manfred Weber helyett választották meg von der Leyent. „Én akkor kiálltam Magyarországért, így jött be Ursula von der Leyen.” Hozzátette: az elnök teljesítménye „meglehetőségen szerény”, egy jobb képességű vezetőt akartak a bizottság élére. Az Európai Tanács új elnökéről azt mondta Orbán, hogy benne bízik, de az észt külügyi biztosnál tartózkodott, mert szerint Kaja Kallas háborúpárti. „Nem akartam bizonytalanságot kifejezni, csak azt, hogy vannak kétségeink” – fogalmazott.

A féléves elnökség befolyása korlátozott, de így is van jelentősége. Akár jöhet magyar elnökséggel indított eljárás a magyar kormány ellen, stadionba tervezett európai csúcstalálkozó, és olyan cél, aminek pont egy Fidesszel „kiválóan együttműködő” párt tehet be. Az elnökség jelmondata „Tegyük újra naggyá Európát” („Make Europe Great Again”) lett, Amerikát Európára cserélve Donald Trump, az USA volt elnökének és mostani republikánus jelöltjének korábbi választási jelmondatából. Azt, hogy milyen furcsa helyzetek sorát hozhatja a hétfőn induló magyar uniós elnökség itt írtunk.

Hét fő terület

Az épp aktuális elnökség egy programot is ki szokott adni, ami nagyrészt a már elindult kezdeményezéseket viszi tovább, de be tud csempészni az adott kormánynak fontos szempontokat, programelemeket is. A magyar programból a versenyképessé és a védelmi ipar fejlesztése; a migrációt visszafogó, EU-n kívüli országokkal kötött partnerségi megállapodások; a „gazdaközpontú agrárpolitika” és a felzárkóztatási (kohéziós) politika jövője mind olyan elem, ami uniós szinten is kiemelt, de a kormánynak is fontos.

A célok közé került a demográfiai kihívások (mint a népességfogyás) kezelése is. Kiemelt cél még a bővítési folyamat felpörgetése a nyugat-balkáni irányba. Bóka elmondása alapján itt minden országnál előbbre szeretnének lépni. A legnagyobb felhajtás Magyarországon novemberben lesz. Az Európai Politikai Közösség csúcstalálkozója lesz a legnagyobb szabású rendezvény november 7-én: nemcsak az uniós, hanem szinte minden európai ország vezetői gyűlnek majd össze Magyarországon. Az első informális miniszteri találkozót július 8-án tartják. Magyarország legutóbb 2011-ben volt az EU soros elnöke.



Source link

You may also like

Leave a Comment