A Kreml nem kommentálja Trump azon ígéretét, hogy ő majd leállítja az orosz-ukrán háborút

by admin



2024. június 29. – 17:09

Molnár Réka

A Kreml nem volt hajlandó kommentálni Donald Trump azon kampányígéretét, miszerint ő „ha elnök lesz, azonnal véget vet az orosz-ukrán háborúnak”. Az ígéret Magyarországon is ismerős lehet: amikor az MCC meghívására Budapesten járt Trump fia, szintén azt ígérgette, hogy apja „öt perc alatt lezárja a háborút”, ha győz. Trump a nemrég tartott elnöki vitán azt állította, hogyha olyan elnöke lenne az Egyesült Államoknak, „akit Putyin tisztel, akkor soha, de soha nem szállta volna meg Ukrajnát”.

Az orosz állami média azért beszámolt a vitáról, kihangsúlyozva Joe Biden gyenge teljesítményét, illetve Trump a háborúra vonatkozó megjegyzéseit. A Kreml szerint „nem hisszük, hogy bárki azt gondolná, hogy az orosz elnök beállít egy ébresztőórát, hogy reggel felkeljen és megnézzen egy amerikai elnökjelölti vitát” – fogalmazott Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak arra a kérdésre, hogy Putyin megnézte-e a vitát. Peszkov hozzátette, Oroszországban nem fő napirendi pont az, ami Amerikában történik.

Jaroszlav Zselezniak ukrán képviselő eközben arról beszélt, hogy ők nagyon is nagy figyelemmel kísérik az amerikai elnökválasztást. Szerintük ha Trump nyer, „nem valószínű, hogy nézni fogja Ukrajna érdekeit”. Az ukránok kiemelték azt is, hogy az első elnökjelölti vita után úgy látják, nőtt az esély arra, hogy Trumpot újra fogják választani.

Ez történt még az orosz-ukrán háborúban:

  • Belarusz megerősítette légvédelmét az Ukrajnával közös határán;
  • Oroszország bevette a donyecki Shumy falut: ez a Kramatorszk felé vezető úton van, amelyet az orosz hadsereg régóta szeretne megszerezni.
  • A Vatikán közvetítésével szabadonengedett Oroszország tíz orosz hadifogságban lévő katonát – köztük két papot.

(Guardian, VaticanNews, Unian)

Partnereinktől

Kövess minket Facebookon is!



Source link

You may also like

Leave a Comment