Index – Gazdaság – 88 milliárd forintos árbevételt hoztak össze a szálláshelyek májusban

by admin


2024 májusában a vendégek száma összességében 18, a vendégéjszakáké 13 százalékkal nőtt a turisztikai szálláshelyeken. A vendégéjszakák 70 százalékát a kereskedelmi szálláshelyek adták. A magán- és egyéb szálláshelyeken 22 százalékkal több vendégéjszakát regisztráltak, mint egy évvel korábban.

A belföldi vendégek száma 10, a vendégéjszakáké 5,1 százalékkal nagyobb volt az előző év azonos havinál. A vendégek száma 822 ezer, az eltöltött vendégéjszakáké 1,7 millió volt a turisztikai szálláshelyeken.

A belföldi vendégéjszakák száma a Sopron–Fertő turisztikai térségben bővült a legnagyobb mértékben, illetve Tokaj és Nyíregyháza térségében csökkent a leginkább az előző év azonos időszakához képest.

Budapesten 19, a Balatonnál 5,8 százalékkal emelkedett a turisztikai szálláshelyeken eltöltött belföldivendég-éjszakák száma.

A külföldi vendégek száma 29, a vendégéjszakáké 21 százalékkal bővült az előző év azonos hónapjához viszonyítva. A turisztikai szálláshelyekre érkezett 789 ezer vendég mintegy 2 millió vendégéjszakát töltött el.

88 milliárd forint a bevétel

A külföld ivendégéjszakák száma a legerőteljesebben Gyula és térségében bővült, a leginkább pedig a Pécs–Villány turisztikai térségben esett vissza az előző év azonos időszakához viszonyítva. A Balatonnál 29, Budapesten 21 százalékkal nőtt a turisztikai szálláshelyeken eltöltött külföldi vendégéjszakák száma.

Összesen 27 067 turisztikai szálláshely, ezen belül 2708 kereskedelmi, illetve 24 359 magán- és egyéb szálláshely fogadott vendégeket. A kereskedelmi szálláshelyek közül 979 szálloda és 1114 panzió volt nyitva május egy részében vagy egészében.

A turisztikai szálláshelyeken az összes bruttó árbevétel mint 88 milliárd forint volt,

folyó áron 20 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál.

Széchenyi Pihenőkártyával folyó áron 15 százalékkal kevesebbet, 3,3 milliárd forintot költöttek a kártyatulajdonosok a turisztikai szálláshelyeken az előző év azonos hónapjához viszonyítva.

A január és május közötti időszakban az előző év azonos időszakához képest a turisztikai szálláshelyeken 9,1 százalékkal több, összesen mintegy 13,7 millió vendégéjszakát regisztráltak. A belföldi vendégek 4,9, a külföldiek 13 százalékkal több vendégéjszakát töltöttek el a turisztikai szálláshelyeken.