Legalizálhatják a kis mennyiségű marihuána fogyasztását és birtoklását Brazíliában

by admin



2024. június 26. – 14:55

Vida Benjámin

A brazil legfelsőbb bíróság határozatban döntött a marihuána személyes használatra történő fogyasztásának és birtoklásának legalizálásáról – írja az AP. A testület keddi határozata kivonta a bűncselekmények közül a kis mennyiségű kannabisz fogyasztását és birtoklását, de a 11 tagú legfelsőbb bíróság arról még nem határozott, hogy mikortól lépnek hatályba az új szabályok, és mekkora lesz a maximális birtokolható mennyiség – közölte MTI.

Az ügyet bonyolítja, hogy a kongresszus szigorítani akarja a drogtörvényeket Brazíliában. A brazil törvényhozás felsőháza áprilisban fogadta el azt az alkotmánymódosítást, amelynek értelmében bármilyen mennyiségű tiltott anyag birtoklása bűncselekménynek minősülne. Ha ezt a szenátusi bizottságok is jóváhagyják, akkor életbe lép a módosítás, ami elsőbbséget élvez a legfelsőbb bíróság döntésével szemben.

Rodrigo Pacheco, a brazil felsőház elnöke a bíróság határozatáról azt mondta, nem a legfelsőbb bíróság dolga, hogy döntést hozzon az ügyben. Az AP szerint Brazília az egyik utolsó ország Dél-Amerikában, ahol nem legalizálták a marihuánát személyes használatra, de 2019-ben egészségügyi felhasználásra már itt is engedélyezték.

A 2006-ban elfogadott drogtörvény alternatív büntetésekkel (pl. közmunka) sújtja a kis mennyiségű kábítószert birtoklókat. De a szakértők szerint a jogszabály nem különbözteti meg egyértelműen, hogy mi minősül kábítószer-birtoklásnak, vagy -kereskedelemnek. Emiatt sokakat kis mennyiségű kábítószer birtoklásáért zárnak börtönbe a brazil hatóságok. Egy közbiztonsággal foglalkozó szakértő arra hívta fel a figyelmet, hogy a kábítószer-kereskedelem vádjával őrizetbe vett emberek többsége nem kötődik bűnszervezetekhez, csupán kis mennyiségben birtokolt ilyen szereket. Az AP szerint a kannabisz dekriminalizálása hozzájárulhat a fogvatartottak számának csökkenéséhez a túlzsúfolt brazil börtönökben. Az Egyesült Államok és Kína után Brazíliában raboskodnak a legtöbben börtönökben, ezért több szakértő is üdvözölte a legfelsőbb bíróság drogliberalizációs döntését.

Áprilisban Németországban is legalizálták a fű termesztését és fogyasztását, erről itt írtunk részletesen.

Partnereinktől

Kövess minket Facebookon is!



Source link

You may also like

Leave a Comment